Hoe kan ik mijn kraan het beste bijhouden?
Deze vraag krijgen we vaak. Kalkaanslag is onoverkomelijk bij alle kranen doordat het drinkwater in Nederland en België rijk aan kalk is.. Om kalkaanslag en watervlekken te voorkomen raden wij je aan het oppervlak van een kraan droog te wrijven na gebruik. Dit geldt voor alle kranen.
Reiniging en Onderhoud van je Hotbath kraan
Bij de finish chroom of geborsteld nikkel kan Hotbath Sanitair reiniger of een ander licht schoonmaakmiddel worden gebruikt, ook kunnen (niet schurende) schoonmaakmiddelen zoals groene zeep of verdund afwasmiddel worden gebruikt. Hierna goed naspoelen met schoon water en droogwrijven! Het droogwrijven zorgt er voor dat er geen lelijke kalkvlekken ontstaan na het opdrogen. Douchekoppen, handdouchesets en thermostatische binnenwerken moeten regelmatig worden schoongemaakt om blokkade door kalkaanslag te voorkomen.
Geborsteld Nikkel behoeft speciaal onderhoud
Om schade en klachten te voorkomen moet zowel bij gebruik als bij reiniging van kranen en douches dit reinigingsadvies opgevolgd worden. Schade die door onzorgvuldig gebruik of reiniging is ontstaan valt niet onder onze garantiebepalingen.
Hotbath artikelen zijn of volledig messing verchroomd of volledig messing met een geborsteld nikkel finish(GN finish). Chroom of GN finishes maar ook de Hotbath artikelen van ABS kunststof of RVS zijn gevoelig voor agressieve zuren.
Zuur is een noodzakelijk en substantieel bestanddeel van een reinigingsmiddel dat kalkaanslag moet tegengaan. Om deze reden moet je voorzichtig omgaan met willekeurige reinigingsproducten.
Hotbath en Topkranen adviseren het volgende:
- Hotbath sanitair reiniger als onderhoudsmiddel voor geborsteld nikkel en RVS kranen.
- Dagelijks na gebruik reinigen met een zachte doek en water, eventueel daarbij een zacht reinigingsmiddel (bijvoorbeeld groene zeep) gebruiken.
- Bij kalkaanslag het gebruik Hotbath sanitair reiniger.
- Het goed naspoelen met schoon water na het schoonmaken, er mag geen reinigingsmiddel achterblijven op de kraan.
- Laat het schoonmaakmiddel niet langer dan nodig is inwerken (geen uren, vijf minuten is voldoende).
- Breng reinigingsmiddelen altijd eerst op doek of spons aan en niet direct op kranen of douches.
- Het goed drogen van iedere kraan na gebruik en reiniging.
Hotbath en Topkranen raden af:
- Gebruik van een reinigingsmiddel dat zout- azijnzuur of een ander schadelijk, agressief zuur of chloor bevat.
- Het gebruik van fosforhoudende (professionele) reinigingsmiddelen.
- Het mengen van verschillende schoonmaakmiddelen.
- Het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen, schuurmiddelen, schuursponsjes en microvezeldoek.
- Ook huidverzorgingsproducten zoals shampoo, douchegel en vloeibare zeep kunnen schade veroorzaken. Ook hier moet men na gebruik goed naspoelen met water.
Uitbijtvlekken op finishes
Het gevolg van alle wateronthardingssystemen is dat er in het zachte water, na verwarming, calciumionen ontstaan met zowel zure als basische eigenschappen. Zacht water heeft hierdoor een hogere zuurgraad. Het water droogt op en het zuur doet zijn invretende werk.
Agressieve werking van zuren
De agressieve werking van zuren kennen we allemaal uit eigen ervaring. Vanwege de bijtende werking maken we in het huishouden vaak gebruik van azijn om kalkaanslag in huishoudelijke apparaten en sanitair te verwijderen. Wie de azijn onverhoopt vergeet en het bad niet tijdig schoon spoelt, kan zichzelf overtuigen van de “goede” werking van het zuur: azijn laat niet alleen de kalk maar ook het glazuur verdwijnen.