Last Updated on 01/12/2020 by Topkranen.nl

Het is een enorme trend: DE ZWARTE KEUKENKRAAN

In diverse bladen is er over geschreven en er zijn net zoveel meningen over als dat er mensen zijn. Hoe komt dat toch? Wat maakt een zwarte keukenkraan nu zo speciaal? Ik denk dat het allemaal is terug te voeren op het feit dat er over smaak niet te twisten valt. De één vindt een zwarte kraan prachtig, de ander spuug lelijk. Feit blijft dat er ontzettend veel zwarte keukenkranen worden verkocht en deze trend zien we terug in alle kraan verkopen, niet alleen voor keukenkranen.

zwarte inbouw kraan

zwarte inbouw kraan

Keukenkraan, de meest gebruikte kraan in huis

De keukenkraan (en dus ook een zwarte) is de meest gebruikte kraan in huis.
Hoe vaak wil je niet even je handen afspoelen, of zeker in de huidige Covid-19 tijd, je handen stuk wassen zoals wordt aanbevolen. Daarnaast is het handig om de pannen van water te voorzien om te kunnen koken. Dan is het ook handig om die speciale wokpan even met de hand af te kunnen afwassen onder de keukenkraan. Misschien is het ook handig om een emmer even te vullen met warm water om de ramen te kunnen wassen.

In de meeste gevallen is de keukenkraan ook een echte blikvanger, zeker wanneer je een open keuken hebt.

Kortom de (zwarte) keukenkraan is de meest veelzijdige alleskunner onder de kranen in je huis.

Zijn alle zwarte keukenkranen hetzelfde?

mat zwarte keukenkraan uit de Hotbath Cobber setie

keukenkraan mat zwart

Nee. Daar kunnen we kort over zijn. Er is een keur aan zwarte kranen te vinden en dat verschil zit niet alleen in de kleur zwart. Om te beginnen zit er verschil in kwaliteit van de kraan. Bij Hotbath is een kraan gemaakt uit massief messing of massief nikkel. Dit basismateriaal wordt dan voorzien van een afwerklaag en die kan ook zwart zijn.

Andere merken kiezen er bijvoorbeeld voor om (onderdelen van) de kraan uit kunststof te maken. Dit is natuurlijk goedkoper maar ook minder duurzaam. Vooral voor een keukenkraan is het belangrijk dat er een goede basis wordt gekozen vanwege het intensieve gebruik. Je wilt immers jarenlang zorgeloos je zwarte keukenkraan kunnen gebruiken.

Hotbath heeft twee versies van de zwarte keukenkranen in het assortiment. De eerste is mat zwart gelakt (BL) is de kleurcodering achter het bestelnummer en de ander is zwart verchroomd (glanzend) met (BK) als codering.

In beide versies wordt een kraan uit massief messing materiaal voorzien van een zwarte afwerklaag. De zwarte laklaag geeft een mat zwarte kleur aan de kraan. Een nadeel is dat deze laag op den duur kan beschadigen in het gebruik. Sommige mensen vinden dit geen issue anderen weer wel.

mat zwarte keukenkraan met rechte uitloop it de Cobber serie

zwarte keukenkraan rechte uitloop

De zwart verchroomde keukenkranen zijn voorzien van een chroom laag in de kleur zwart. Deze zwarte chroom laag is vergelijkbaar in kwaliteit met een standaard chroom kleur.

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een zwarte keukenkraan?

Bij het kiezen van een zwarte keukenkraan is hetzelfde van belang als bij het kiezen van een “gewone” keukenkraan. Hierbij staat voorop hoe je je keukenkraan gaat gebruiken. De volgende vragen kunnen hierbij helpen.

 • Wil je een emmer of een pan kunnen vullen onder de keukenkraan?
  (van belang om de kraan hoogte te bepalen)
 • Moet de straal in het midden van de spoelbak uitkomen?
  (van belang om de uitstroomlengte te bepalen)
 • Wil je bijvoorbeeld een flexibele sproeikop gebruiken?
 • Wil je een inbouwkraan of een opbouwkraan?
 • Vast uitloop of een draaibare uitloop?
 • Wil een klassieke of moderne uitstraling?
 • Zorg dat je de kraan zo plaatst dat de hendel in alle standen te bedienen is
  (niet te dicht bij de muur)

Wij zien dat de meest mensen gaan voor een hoge draaibare zwart verchroomde keukenkraan bij Topkranen.nl

Kan ik vrijblijvend advies vragen over zwarte keukenkranen?

Ja natuurlijk kan dat. Neem altijd vrijblijvend contact op met ons via info@topkranen.nl of bel met 085-0607075, wij zijn graag bereid om je te helpen bij al je vragen over zwarte keukenkranen of kranen in het algemeen,

Blijft de zwarte kleur van de keukenkraan ook zwart in het gebruik?

Daarover is moeilijk iets te zeggen in het algemeen omdt dit afhankelijk is van de materiaal en proces combinaties die zijn gebruikt tijdens het maken. Een slechte kwaliteit kunststof die met een inferieure kwaliteit lak gekleurd is kan op termijn wel eens problemen veroorzaken.

Voor de Hotbath mat zwarte (BL) keukenkranen geldt dat deze zijn gelakt. Deze kleur blijft goed en is niet onderhevig aan verweer. Alleen kunnen we op den duur door gebruik krasjes in de laklaag ontstaan en die blijf je zien.

zwarte éénhendel mengkraan van Hotbath

zwarte éénhendel mengkraan van Hotbath

De zwart chromen keukenkraan (BK) blijft kleurecht net zoals andere verchroomde kranen.

Kwaliteit en garantie van zwarte Hotbath keukenkranen

Hotbath geeft een product garantie van maar liefst 5 jaar. Daarnaast garandeert Hotbath dat alle onderdelen en componenten minimaal 10 jaar na beëindiging van een serie leverbaar blijven. Je beleeft dus gegarandeerd jarenlang plezier van het luxe comfort van je zwarte Hotbath keukenkraan.

Hoe kan ik mijn zwarte keukenkraan het beste onderhouden?

Alle zwarte keukenkranen van Hotbath kun je het beste bijhouden met Hotbath sanitair reiniger.

Een extra tip voor de mat zwarte keukenkraan (BL) is om de keukenkraan in de autowas zetten zodat er een extra beschermlaag op de zwarte lak komt om krassen te voorkomen.

Tot slot

Nog een overweging wanneer je nog niet zeker bent om te kiezen voor een zwarte keukenkraan. In het Hotbath assortiment zijn nog 12 andere kleuren leverbaar naast zwart of standaard chroom. Je kunt dus ook een andere kleur kiezen voor je keukenkraan. Meer hierover in een andere blog van Topkranen.